Mijn Linux desktop
Fedora met een Apple achtergrond

Op bijna alle computers die ik heb gebruik ik geen Windows maar een Linuxdistributie als besturingssysteem. Een van de eigenaardigheden van Linux is dat er veel distributies zijn. De vraag is, welke gebruik ik en waarom gebruik ik deze?

Al doende leert men.

Toen ik met Linux begon was dat met Knoppix. Later heb ik dat ingeruild voor Ubuntu. Dat voldeed een flinke tijd aan mjin eisen en wensen, maar na verloop van tijd werden die anders en sloot Ubuntu niet meer aan bij mijn wensenpakket. Na een fase van het installeren en uitproberen van andere Linuxdistributies is de keuze op Fedora gevallen, en ik heb nooit meer omgekeken.

Waarom Fedora wel?

Fedora sluit goed aan bij mijn eisen en wensen voor een besturingssysteem:

Het is up-to-date.

Eén van de kernwaardes van Fedora is dat het de nieuwste software als eerst wil aanbieden aan gebruikers. Dit heeft voor- en nadelen:

Tot nu toe is mijn ervaring hiermee erg goed. De situatie dat iets niet werkt heb ik in alle jaren met Fedora tot nu toe één of twee keer gehad, maximaal. Maar goed, dit kan per persoon en per installatie verschillen. Zoals ze in het Engels zo mooi zeggen: your mileage may vary.

Het is veilig.

Standaard is een Linuxdistributie al meer gefocust op beveiliging en heeft daarvoor strengere (systeem)configuraties aan boord dan bijvoorbeeld Windows. Fedora gooit daar spreekwoordelijk nog een schepje bovenop door gebruik te maken van SELinux voor extra beveiliging. Het voordeel is, zoals eerder gemeld, extra beveiliging maar ook de mogelijkheid om beveiligingszaken fijnmaziger in te stellen dan wat standaard mogelijk is.

De manier waarop de standaard systeemconfiguratie hiervan in Fedora gedaan is door de ontwikkelaars is dat het het dageljiks reilen en zeilen niet in de weg zit. Wel de lusten, niet de lasten dus.

Omdat Fedora een Linuxdistributie is komen er ook (zeer) snel beveiligingsuodates uit voor gevonden lekken in de meegeleverde of door de gebruiker geïnstalleerde software.

Er is veel (recente) software voor beschikbaar.

Eén van de grootste zwaktepunten die mensen toekennen aan Linuxdistributies is in het algemeen dat er geen software beschikbaar voor zou zijn. Dit is iets wat al een goede 20 jaar (of meer) niet meer het geval is, en waar met projecten als Flatpak zeer snel verandering in komt.

Een van de voordelen van Fedora is dat er veel software standaard al beschikbaar voor is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Steam, VLC media player, en nog veel meer. Met de snelle ontwikkelingen van Flathub word het lijstje met de dag groter en groter!

Het blijft helaas wel zo dat grote namen als Microsoft Office en het Adobepakket helaas ontbreken, maar wie weet wat de toekomst brengt. Bovendien zijn er voor beide érg goede vervangers / alternatieven beschikbaar voor Windows, macOS, en Linux.

Waarom Fedora niet?

In veel gevallen is Fedora prima geschikt als dagelijks besturingssysteem. Er zijn ook gevallen waar dat niet zo is. Om een paar voorbeelden te noemen:

Update 2023:

Door de snelle ontwikkeling van Flatpak en het officieel uitkomen van Steam via Flatpak en de ontwikkelingen van Valve met Proton word het lijstje games wat je niet kan spelen snel kleiner.

Balans.

Een van de sterke punten van Fedora voor mij is de balans tussen software innovatie en stabiliteit. Ik gebruik mijn machines voor alles van het ontwikkelen van (deze) website(s) tot het spelen en luisteren van muziek, het kijken van films en series, en meer. Fedora weet dit allemaal goed te combineren in één installatie, zonder dat ik me ergens voor in bochten hoef te wringen.

Zaken die ik mis.

Dat worden er met de dag minder en minder. Het niet kunnen spelen van elk willekeurig spel in mijn Steam bibliotheek is voor mij nu eigelijk het enige.