Blogs
Een overzicht van blogs.
Een overzicht van blogs.
Fedora 42 word beschikbaar op dinsdag 15 april 2025, een week eerder dan gepland.
Dit is omdat de huidige RC images erg weinig issues hebben en aan alle voorwaarden voldoen, dus is besloten om het groene licht te geven voor een release op de 15e in plaats van de 22e zoals eerst gepland was.
Zoals je misschien gemerkt hebt is het de laatste tijd hier erg stil. Zoals je misschien ook weet heb ik na de laatste Corona golf daar BPPD aan overgehouden.
Normaal gesproken heb ik daar niet zo heel veel last van, gelukkig. Alleen bij het opstaan ’s ochtends wat duizeligheid die na maximaal 10 minuten vanzelf weer wegtrekt. Trekt het niet weg dan doe ik een Epley beweging (naar links) en is het binnen een half uur max wel weg.
In de eerste revisie van deze blog stond een vrij ernstige tikfout (het verwijderen van /boot/efi/EFI/
in zijn geheel). Dat is bij deze opgelost.
In het eerste deel van dit verhaal is de eerste (ruwe) versie van dit proces te zien. Deze eerste stap is inmiddels ongeveer 3 jaar geleden en de techniek is inmiddels een stuk verder.
Het is vanaf nu niet meer nodig om zelf (bash)scripts te schrijven om de kernzaken te regelen. Dat kan met een paar aanpassingen in een configuratiebestand.
Na de aankondingen van Framework een tijdje geleden heb ik op de site van Framework mijn droom desktop samengesteld.
Gisteren was voor mij een historische dag. Ik heb namelijk mijn allereerste vastloper gehad op Fedora, ooit.
En met vastloper bedoel ik niet een app die niet meer reageert en geforceerd afgesloten moet worden, nee, ik bedoel dat de hele computer niet meer reageerde.
Wat er precies gebeurde en wat het veroorzaakte is nog steeds een mysterie. Ik vermoed iets met NextCloud want ik was bezig met het synchroniseren van data. Het vreemde is dat de logboeken van mijn systeem niks laten zien, en ook de data die overgepompt werd is niks mee gebeurd, dus het blijft een mysterie.
Vandaag had Framework een aankondiging die te volgen was via hun YouTube kanaal. De volgende dingen werden aangekondigd:
Hieronder per ding mijn mening.
Het eerste wat naar voren kwam in de stream van Framework was een nieuwe iteratoe van de Framework 13 laptop:
Microsoft heeft de 8e, 9e en 10e generatie Intel-chips uit de Windows 11 24H2 compatibiliteitslijst verwijderd. De reden waarom dit gedaan is hebben ze niet opgegeven. Wat houd dat in?
Dat fabrikanten (en al bestaande computers) geen ondersteuning hebben voor Windows 11 24H2 als ze een CPU hebben uit de 8e, 9e of 10e generatie van Intel. Voor een complete lijst kun je het artikel op Tweakers.net raadplegen.
Met deze actie word het aantal apparaten wereldwijd wat nog niet al te oud is en nog prima functioneert maar geen Windows 11 kan draaien steeds groter. Vooral met het aankomende einde van Windows 10 (25 oktober 2025) word hiermee het aantal apparaten wat prima overkan naar een Linux distributie van keuze steeds groter.
Microsoft verwijdert cpus uit ondersteunde lijst Windows 11 »
Zoals je misschien kunt zien is de website aangepast. Ik heb een paar thema aanpassingen gedaan, de voornaamste is het kubuspatroon in de header en footer. Waarom? Omdat het kan.
Ook heb ik een aantal aanpassingen qua tekst in een aantal handleidingen gedaan, om wat onduidelijkheid weg te halen.
Vandaag zag ik op de website van Framework dat er op 25 februari een aankondiging / evenement is waar onthuld word waar Framework aan gewerkt heeft.
Dat verbaasde me, want in de (tech) pers is het hier heel stil over. Dat is dus goed onder de pet gehouden, complimenten voor Framework.
Goed, de details voor de mensen die interesse hebben:
Dit jaar gebruik ik (meer dan) 20 jaar Linux als hoofdbesturingssysteem op mijn desktop(s) en/of laptop(s). In die 20 jaar heb ik veel verschillende distributies gedraaid, waaronder:
En nog veel, veel meer. In deze blog wil ik het hebben over de zaken die me zijn bijgebleven of zijn opgevallen, los van de distributie(s) van dat moment. De hoogtepunten en dieptepunten van de afgelopen jaren dus voor mij.