Geschreven op en bijgewerkt op en getagd met Algemeen Informatief Linux Fedora Pagina

Het bezig zijn met computers is iets wat ik al sinds mijn jeugd graag doe, en nog steeds graag doe. Als klein kind had ik een liefde voor technisch LEGO, en dat is uitgegroeid naar een voorliefde voor ICT in het algemeen.

Technisch LEGO doet mijn hart nog steeds sneller kloppen, trouwens. Het zelf in elkaar zetten van iets groots met allerlei kleinere onderdelen is iets wat ik zeer interessant vind. Dat is ook het leuke aan mijn ervaringen binnen de IT wereld; met allerlei blokjes iets groots kunnen bouwen.

Linux speelt daarin een belangrijke en grote rol. Dat is immers goed te vergelijken met een doos technisch LEGO. Je krijgt een bak met onderdelen waarmee je kunt bouwen wat je wilt en/of nodig hebt. Bij zowel LEGO als Linux is het gevoel aan het einde van een project waar je het voor doet. Je hebt iets werkends gebouwd, en het werkt!

Het prille begin

Het spelen met Linux begon voor mij op de basisschool, zo rond het jaar 2000. Mijn vader kwam thuis van zijn werk op een dag met een CD en een floppydisk met daarop Knoppix Linux met KDE. Dit hebben we toen samen zitten bekijken en ermee zitten spelen en experimenteren. Al snel was het op een “oude” computer ge├»nstalleerd en kon ik ermee experimenteren. Wat ik me nog goed kan herinneren is het spelen van de (meegeleverde) spelletjes en het bekijken en aanpassen van de bureaubladachtergrond. Een kindhand is snel gevuld.

Daarna

Vanaf dat moment ben ik eigelijk Linux blijven gebruiken. Eerst naast Windows op de gedeelde familie computer, later op mijn eigen machine(s). Sinds Knoppix met KDE heb ik een aardig aantal distributies gedraaid; Ubuntu, Gentoo, Red Hat Enterprise Linux, Centos, en Fedora om er maar een paar te noemen.

Ubuntu is lange tijd mijn favoriet geweest, en dit installeerde ik dus ook overal. Na een paar jaar koelde bij mij de liefde voor Ubuntu flink na wat keuzes vanuit de ontwikkelaar (Canonical) waar ik het niet mee eens was en die voor mij het gebruik van Ubuntu moeilijker maakte.

Hierna op zoek gegaan naar een nieuwe favoriet, en na wat omzwervingen terecht gekomen bij Fedora. Dit is nu sinds 2014 mijn favoriet.

Webdevelopment

(Hier komt info over mijn liefde voor en carriere in webdevelopment)

Muziek

(Hier komt iets over mijn liefde voor het spelen van gitaar en het luistern naar allerlei soorten muziek).

Hardware

Sinds een paar jaar ben ik me steeds meer bezig gaan houden met hardware. Het spelen met USFF computers om te kijken welk model de meeste resultaat geeft voor de beste prijs, en zo stil mogelijk.

Ook het spelen met een Framework laptop is iets wat ik de laastste tijd met veel plezier doe.

Inmiddels heb ik een beste verzameling USFF computers en laptops waar ik niet zoveel meer mee doe, dus die staan te koop.

Verdere verdieping

Hieronder staat inhoud die meer laat zien over wat ik doe, wat ik gebruik, en meer.

Software

Deze pagina bevat een overzicht van alle software die ik gebruik en waarom ik bepaalde software wel of niet gebruik. De software die hier genoemd word staat niet gesorteerd en is toegevoegd wanneer ik me besefte dat ik iets miste, of toen ik wat nieuws ben gaan gebruiken.

Welke Linux distributie gebruik ik en waarom

Mijn Linux desktop
Fedora met een Apple achtergrond
Op bijna alle computers die ik heb gebruik ik geen Windows maar een Linuxdistributie als besturingssysteem. Een van de eigenaardigheden van Linux is dat er veel distributies zijn. De vraag is, welke gebruik ik en waarom gebruik ik deze?