Soms wil of moet je je gebruikersaccount in Fedora compleet hernoemen. Je kunt de weergavenaam van je account vrij makkelijk aanpassen in de Instellingen app, maar dit past je gebruikersnaam niet aan.

Om dit te doen moet je wat dieper in je systeem duiken. Ook hier geld dat er meerdere wegen naar Rome zijn. De manier die ik gebruik is (in mijn ogen) de verstandigste, omdat je hiermee niet het root account hoeft in te schakelen.

In de voorbeelden / commando’s gebruik ik Sam als weergavenaam en sam als gebruikersnaam.

Stap 1: Maak een nieuwe gebruikersacount aan

Maak een nieuwe gebruikersaccount aan met de gebruikers- en weergavenaam die je wilt. Ook dit kan op meerdere manieren, hieronder het (universele) commando:

sudo useradd -c Sam -G wheel -m -U sam

Stap 2: Wijzig het wachtwoord van de nieuwe account

Het nieuwe account is aangemaakt, maar heeft nog geen wachtwoord. Stel dat nu in:

sudo passwd sam

Stap 3: Log in met het nieuwe account en kopieer je oude data naar de nieuwe account

Het nieuwe account is aangemaakt en het wachtwoord is ingesteld. Als je nu met het nieuwe account van Sam in zou loggen heb je geen documenten nog, die zijn nog bewaard in de map van het oude account.

Om dit te doen kun je ze het snelst kopieeren van de oude map naar de nieuwe map met

sudo cp -v -R ~/* ~sam/
sudo chown -R sam:sam ~sam/*

Stap 4: Overschakelen

Nadat alles is gekopieerd is het een kwestie van uitloggen op het oude account en inloggen op het nieuwe Sam account. Daarna (nadat je gecontroleerd hebt of alles echt wel goed overgekomen is) kun je het oude account verwijderen.