Soms wil of moet je je gebruikersaccount in Fedora compleet hernoemen. Je kunt het label van je account vrij makkelijk aanpassen via de Instellingen app, maar dit past je (systeem) gebruikersnaam niet aan.

Om dit te doen moet je wat dieper in het systeem duiken. Ook hier geld dat er meerdere wegen naar Rome zijn. De manier die ik gebruik is (in mijn ogen) de verstandigste, omdat je hiermee niet het root account hoeft in te schakelen wat je bij veel andere manieren wel moet.

In de rest van de handleiding ga ik Jan hernoemen naar Kees. De gebruikersnaam is jan, en dat wordt dus kees.

Stap 1: Maak een nieuwe gebruiker aan

Maak voor Kees een nieuwe account aan met de gebruikers- en weergavenaam die je wilt. De snelste manier om dit te doen is met het volgende commando:

sudo useradd -c Kees -G wheel -m -U kees

Stap 2: Stel een wachtwoord in voor Kees

Het account voor Kees is aangemaakt, maar heeft nog geen wachtwoord en kan dus nog niet inloggen. Stel een wachtwoord in met:

sudo passwd kees

Stap 3: Log in als Jan en verplaats/kopieer de data van Jan

Het nieuwe account voor Kees is nu aangemaakt en voorzien van een wachtwoord. Je kunt nu dus met dit account inloggen. De gegevens van Jan zijn nog niet verplaatst, dus dat word de volgende stap.

sudo cp -v -R ~/* ~kees/
sudo chown -R kees:kees ~kees/*

Stap 4: Log uit als Jan en log in als Kees

Nadat alle data is verplaatst log je uit als Jan en log je in als Kees. Controleer of alle data ook ├ęcht overgegaan is en je niks mist, en of alles te gebruiken is zoals je gewend bent. Als je daar 100% zeker van bent kun je de account van Jan weghalen met

sudo rm -rf ~jan
sudo userdel jan