Wat is Linux?

Geschreven door Sebastiaan Franken op 01-01-2022 00:41 met 504 woorden en een leestijd van 3 minuten. Getagged met Linux

Linux is een belangrijk stuk software voor een besturingssysteem: het zorgt ervoor dat software kan werken met hardware, en dat je iets nuttigs kunt doen met je computer.

Er is niet één versie van Linux, er zijn er meerdere. Deze versies worden ook wel distributies genoemd. Een paar van de bekendere zijn:

Waarom gebruik ik Linux en geen Windows, macOS of ChromeOS?

Ik ben als (klein) kind in aanraking gekomen met Linux en dit is altijd blijven hangen. In mijn puberteit heb ik besloten, op mijn eerste eigen computer, de sprong in het diepe te wagen en volledig over te stappen van (het toen net uitgebrachte) Windows Vista op Linux.

Die beslissing bleek vrij permanent, want inmiddels draaien mijn computers nog steeds Linux! Geen Ubuntu maar Fedora omdat dit beter aansluit bij wat ik met mijn computers doe en hoe ik ze het liefst gebruik. Ook heeft Fedora een pure versie van GNOME, zonder wijzigingen of andere grappen die door de makers van Ubuntu worden uitgehaald.

Waarom gebruik ik Fedora?

Fedora sluit prima aan bij mijn eisen voor een computer. Dit is het voordeel van veel proberen, je leert jezelf goed kennen waardoor je weet wat je wel en niet lekker vindt werken. Ik heb zo’n beetje elke grote distributie geprobeerd en hierdoor veel ervaring opgedaan met het complete landschap.

Omdat ik dat gedaan heb weet ik dat GNOME Shell het beste past bij mijn manier van werken. Eerst gebruikte ik Ubuntu, deze had ook een standaard versie van GNOME, maar in de loop der jaren is de ontwikkelaar van Ubuntu, Canonical, een andere koers gaan varen en is GNOME steeds meer gaan aanpassen. In het begin kon ik me hierin nog vinden, maar hoe meer versies er kwamen hoe meer aanpassingen er gedaan werden, tot het punt dat het voor mij niet meer acceptabel was.

Daarvoor had ik al wat met Fedora gewerkt, maar niet echt langdurig of serieus. Hierna heb ik de knoop doorgehakt en heb ik besloten Fedora te installeren op mijn hoofdcomputer. Dit beviel zo goed dat het mijn to-go installatie is geworden, ik installeer het op alle apparaten van mij.

Ik heb hier een blog over geschreven met meer informatie en diepgang, Welke Linux distributie gebruik ik en waarom.

Wat als ik Fedora wil gebruiken zonder GNOME?

Ook dat kan! Fedora heeft een aantal varianten met iets anders dan GNOME. Een overzicht hiervan is te vinden op de Fedora Spins website.

Cool! Moet ik nu ook Linux gaan gebruiken?

Alleen als je dit zelf wilt. Je moet gebruiken waar je je goed bij voelt en wat past bij de situatie. Linux kan veel, maar niet alles. Een voorbeeld wat vaak naar voren komt is het spelen van games, dat is een gebied waar Windows op dit moment nog heer en meester is, al zit hier wel (snel) verbetering in dankzij Valve en hun push voor Linux.

Hoe ziet dat er nu uit, dat Linux?

Linux applicatie overzicht

Wil je meer desktops zien? Bekijk dan de Linux desktops gallerij.