Op dit moment is deze website nog niet geschikt voor telefoons. Excuses voor het ongemak.

Waarom een tiling window manager werkt

Geschreven door Sebastiaan Franken op 21-02-2023 20:00 met 434 woorden en een leestijd van 3 minuten. Getagged met Linux , Sway

Ik gebruik af-en-aan al een paar jaar zogenaamde tiling window managers. Pas sinds een tijdje gebruik ik SwayWM met enige regelmaat op een PC die ik gebruik als testbedje.

Nu ik meer en meer gebruik maak van iets als Sway valt me pas op hoe krachtig deze manier van werken is voor iemand zoals ik die graag controle heeft (en regelmaat).

De configuratie is zo in te stellen dat een bepaalde familie applicaties (en die familie kun je zelf instellen) altijd op dezelfde monnitor en/of workspace uitkomt (eventueel met label). Dit maakt het dus voor mij makkelijk om bijvoorbeeld alle kantoorsoftware, zoals LibreOffice Writer en meer, op één en dezelfde plek te hebben, altijd, ongeacht waar ik nu mee bezig ben.

Dit is voor mij een erg welkom iets, want dit betekent dat dingen altijd op hun vaste plaats staan en terecht komen, wat erg fijn is omdat je geen energie hoeft te steken in het “waar is dat venster gebleven?” geneuzel waar ik soms last van had. Dit is trouwens iets wat ik bij andere computergebruikers ook wel terug zie komen, vooral de mensen die met véél vensters tegelijk werken. Het overzicht is niet altijd goed te bewaren.

Voorbeeldconfiguratie

Om een voorbeeld te geven. Hier wordt LibreOffice als voorbeeld gebruikt, maar dit kun je doen met elke applicatie die je wilt. Je kunt het app_id ophalen door gebruik te maken van swaymsg -t get_tree.

1
assign [app_id="^libreoffice-"] workspace "LibreOffice"

Met dit stukje configuratie verplaatst Sway alle vensters waarvan de app_id begint met libreoffice- naar een (nieuwe) workspace genaamd “LibreOffice”.

Dit is verder uit te breiden door bijvoorbeeld de nieuwe workspace LibreOffice ook zijn eigen monitor toe te kennen. Ik draai Sway op een computer waar maximaal één monitor op zit aangesloten, dus voor mij heeft dit absoluut geen meerwaarde (en doet verder ook niets), maar dat de mogelijkheid er is vindt ik wel een goed iets. Zo houd je de controle, vind ik wel fijn.

Andere besturingssystemen

Langzaam begint dit bij andere besturingssystemen ook mogelijk te worden. Zo is het in Windows 11 mogelijk vensters beter te ordenen in kolommen sinds de introductie van Windows 11. De mogelijkheden in Windows 10 waren hiervoor sterk beperkt, maar met een tool als FanzyZones is ook dit op te lossen (en ook op Windows 11).

Ook andere desktops gaan dit krijgen. KDE heeft sinds kort ook een manier om dit, zoals in Windows 11, te doen. GNOME heeft standaard de mogelijkheid aan boord om 2 applicaties links en rechts te hebben, maar ook voor GNOME zijn uitbreidingen te downloaden en installeren die deze mogelijkheden sterk uitbreiden.