Pika Backup
Het hoofdscherm van Pika Backup

Ik gebruik Pika Backup nu al een tijdje sinds ik ben overgestapt van Deja-Dup. Hier mijn (verdere) bevindingen.

Wat is Pike Backup?

Pika Backup is een vrij krachtige backup-oplossing voor je documenten die een goede balans weet te vinden tussen geschikt voor beginners en geschikt voor gevorderde gebruikers.

Voordelen Pika Backup

Pika is een backup tool die erg krachtig is als je dat wilt, maar voor nieuwe gebruikers niet té veel is. Je wordt niet meteen in het diepe gegooid en verdronken met opties en instellingen die voor een beginner erg intimiderend over kunnen komen.

Ook het makkelijk kunnen uitsluiten van bepaalde mappen/bestanden is een erg welkom iets. Standaard is er een groot lijstje met zaken die je uit kunt sluiten en die je eigelijk ook niet hoef te backuppen. Denk aan

Ook het kunnen maken van een planning is een erg welkome functie in mijn ogen. De kennis dat een backup eens per dag, eens per week, eens per maand, of wanneer jij wilt draait zorgt ervoor dat je je daarover minder zorgen hoeft te maken. De drempel wordt hiermee flink verlaagd, en dat is in mijn ogen alleen maar goed!

Nadelen Pika Backup

Eén van de voordelen van Pika is in het begin ook een nadeel. Het is een erg krachtige tool die tijdens de eerste keer draaien (setup) een aantal vragen stelt die voor een absolute beginner misschien wat intimiderend zijn.

Dit komt omdat Pika Borg Backup gebruikt als onderliggende oplossing, en Borg is een tool die héél veel opties en mogelijkheden heeft en kent. Dit heeft voor- en nadelen.

Een ander nadeel is dat je, als je een laptop gebruikt, altijd de machine aan de stroom moet hebben hangen, zelfs al duurt de backup nog geen 10 seconden en is de accu van de laptop > 90% opgeladen. Ook het opruimen van oude backups (via het tabblad Archieven) is niet altijd even duidelijk waarom dit soms niet gaat. Daar kan dus nog wel wat verbeterd worden.

Conclusie

Pika Backup is een pakket wat precies doet wat het moet doen en de lijn tussen krachtig en intimiderend goed weet te bewandelen. Het doet wat het moet doen, en dat doet het erg goed. Ook voor nieuwe gebruikers is het een oplossing die goed te gebruiken is.

Helaas heeft het ook wat onduidelijkheden in vooral de manier van het weergeven van fouten en geen rekening houden met de hardware (accu op laptops, bijvoorbeeld).

Waar kun je Pika Backup vinden?

Pika Backup is te vinden op: