Met het populairder worden van ARM processoren voor algemeen / dagelijks gebruik is het aanbod van machines met een ARM CPU ook aan het groeien. Voorlopers hiervan is Apple, met hun M1, M2 en M3 processors.

Dit is ook gelijk het nadeel, want Apple ondersteunt geen ander OS dan macOS op hun apparaten en de kosten voor het updaten van bijkomende hardware zoals RAM geheugen of schijfgroottes is bij Apple astronomisch duur.

Er zijn andere fabrikanten die langzaamaan ARM systemen aan het uitbrengen zijn, een van de bekendste voorbeelden is de Lenovo Thinkpad X13s met een Snapdragon (ARM) CPU. Ook hier is het nadeel dat de machine niet écht goedkoop is.

Developer workstation

De andere kant die ik recent heb gevonden zijn de zogenaamde developer workstations met ARM CPU. Dit is meer voor mij (zie ook mijn verlanglijst) omdat je hier niet gebonden bent aan de hardware die je krijgt tijdens het kopen van de machine.

Eén van de leukste / beste / coolste apparaten is de Ampere Altra, met dank aan Jeff Geerling voor het onder de aandacht brengen van dit platform.

Het nadeel nu is de prijs. Met bijna 5K is het geen normale aanschafprijs voor een computer, maar je krijgt dan ook wel veel waar voor je geld (denk ik).

Meer inhoud

Ik ga de komemde tijd meer inhoud schrijven over ARM als “reguliere” CPU in een desktop of laptop, houd dus de ARM tag in de gaten!